De Regenmakers – uitzending: maandag 15 maart

11 March 2010 • 

Persbericht

”Mijn klanten vragen waarom de vis naar verf smaakt”

De Regenmakers – het groene verzet in China
Uitzending: 15 maart 2010, ca. 20.55 uur op Nederland 2 (VPRO/Tegenlicht)

In de indringende en poetische documentaire De Regenmakers, volgt filmmaker Floris-Jan van Luyn vier milieuridders in China. Op de grens van heldenmoed en koppigheid, vertellen zij over hun strijd tegen de stugge en soms agressieve lokale autoriteiten.

Wei Dongying, een vissersvrouw uit Zhejiang, Zuid-China, is een van de hoofdpersonen in ‘De Regenmakers’. Zij maakt zich zorgen over de vervuiling in haar dorp en in de Qiantang-rivier door afvalwater van omliggende fabrieken. Al jaren vecht zij tegen de fabrieksdirecteuren en de lokale overheid voor een leefbaarder bestaan.

De Regenmakers brengt naast Wei, drie andere ongeruste Chinese burgeractivisten in beeld: een rijstboerin onder de rook van een chemische fabriek, een herder in een oprukkende woestijn en een danseres in de schaduw van de grootsteedse vuilverbranding. De visuele leidraad van de film zijn de vier elementen. Ze staan symbool voor een strijd om het milieu die veel verliezers kent en weinig winnaars.

Regie: Floris-Jan van Luyn
Camera: Stef Tijdink
Geluid: Rik Meier
Montage: Gys Zevenbergen
Producent: Submarine, Bruno Felix & Femke Wolting
Eindredactie VPRO: Jos de Putter

Biografie Floris-Jan van Luyn
Floris-Jan van Luyn (1967) heeft Geschiedenis en Chinees gestudeerd in Groningen, Leiden, Taipei en Peking. ”De Regenmakers” is zijn derde film. Eerder maakte hij bij Submarine ”De Onverboden Stad” en in 2006 debuteerde hij met ”Cyberkoelies”. Hij is onafhankelijk filmmaker, journalist, columnist voor NRC Next en auteur van onder meer ‘Een stad van boeren’ (Prometheus 2004/Atlas 2008).

Submarine (www.submarine.nl) is een Amsterdams productiebedrijf, gespecialiseerd in documentaires, animatieseries en games. Submarine produceerde de afgelopen jaren documentaires als de onlangs met een Gouden Kalf bekroonde film ”I Wanna Be Boss”, ”De Viagraman”, ”Rembrandt’s J’Accuse” en ”Another Perfect World”. Submarine werd in 2000 opgericht door Bruno Felix en Femke Wolting.

Dit is een Submarine productie in co-productie met VPRO en ZDF, in samenwerking met ARTE. Deze film kwam tot stand met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties, Stichting Co-productiefonds Binnenlandse Omroep en MEDIA Programme van de Europese Unie.