Submarine Channel en VPRO produceren Tv-Pilot van transmedia productie Collapsus als experiment

31 August 2011 • 

Uitzending: 2 september 2011 20:55 Nederland 3

www.collapsus.com

De tv-pilot Collapsus is een vertaling van de gelijknamige online transmedia productie en is geproduceerd als experiment in het kader van TV Lab. Het verhaal speelt zich in de komende decennia af en confronteert de kijker met realistische toekomstscenario’s rondom de verwachte mondiale energiecrisis.

De Nederlandse productie Collapsus van SubmarineChannel en VPRO is een 15 minuten durende versie van de interactieve ervaring die te zien is op collapsus.com. Deze tv-pilot is een hybride samensmelting van animatie elementen, fictie en documentaire materiaal. Via Vera, een online reporter voor het Citizen Energy Network, en de mensen in haar directe omgeving krijgt de kijker een beeld van een wereld waarin de fossiele brandstoffen zijn uitgeput en een energiecrisis onvermijdelijk is.

De online productie Collapsus is een thriller waarin film, rotoscope animatie, documentaire, games en vlogs (video blogs) samensmelten tot een interactieve ervaring. Deze online ervaring is ontwikkeld door SubmarineChannel in coproductie met VPRO Tegenlicht en is onder andere genomineerd voor een International Digital Emmy Award (Best Digital Fiction Program) en bekroond met een SpinAward (Beste Interactieve Video Concept) en SXSW Interactive Award.

De tv-pilot is geregisseerd door Tommy Pallotta, die ook de interactieve transmedia productie heeft geregiseerd. Pallotta is onder meer bekend als producer van de geanimeerde speelfilm ?A Scanner Darkly ?(2006, regie: Richard Linklater) en van zijn documentaire “American Prince” (2009).

Collapsus is een samenwerking tussen SubmarineChannel en VPRO Tegenlicht. Dit project is mede mogelijk gemaakt door VSBfonds, SNS REAAL Fonds, Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties en GasTerra.