Wereldwijde lancering nieuwe interactieve motion comic

11 January 2012 • 

SubmarineChannel presenteert: The Art of Pho

artofpho.submarinechannel.com
– 8 interactieve afleveringen
– 11 en 17 januari: dagelijks een nieuwe aflevering

Submarine Channel heeft Julian Hanshaw’s grafische novelle The Art of Pho bewerkt tot een interactieve motion comic voor het web. Geluid, muziek, stemacteurs, animatie en poetische interactiviteit werden toegevoegd aan Hanshaw?s originele tekeningen. De motion comic The Art of Pho bestaat uit 8 afleveringen.

The Art of Pho is een melancholiek, surrealistisch verhaal over het innemende karaktertje genaamd Little Blue en zijn vrienden. Door een bijzondere samenloop van omstandigheden komt Little Blue terecht in Ho Chi Minh City waar hij de kunst van het maken van Pho (Ph?) leert ? Vietnam’s nationale noedelsoep. The Art of Pho is een verhaal over vriendschap, liefde en het ontdekken van je herkomst. Deze nieuwe Submarine Channel productie is onder de creatieve supervisie van Julian Hanshaw en onder leiding van animatieregisseur Lois van Baarle.

Julian Hanshaw:
‘Het is absoluut fantastisch om te zien hoe het boek is geinterpreteerd. Het is nogal subtiel en kan daarom op verschillende manieren opgevat worden, maar Lois heeft de kern van het boek zeker te pakken ? reizen, de prikkels, eenzaamheid en verbazing in de wereld… uit een vliegtuig stappen en compleet verward zijn in welke tijd je je bevindt terwijl je alles om je heen probeert te bevatten en begrijpen.’

Julian Hanshaw
De Britse Julian Hanshaw (1971) is afgestudeerd aan de Universiteit van Wolverhampton met een Bachelor diploma in kunst. Nadat drie jaar te hebben doorgebracht op de NFTS (National Film and Television School) won Hanshaw met zijn animatie ‘The Church of High Weirdness’ de prestigieuze Golden Reel Award. Ook heeft hij als animator en animatie regisseur gewerkt aan de projecten ‘Charlie & Lola’ en ‘Yoko! Jakamoko! Toto!’ bekroond met dubbele BAFTA Awards. Na 12 jaar in het vakgebied van de animatie te hebben gewerkt, was Hanshaw toe aan een nieuwe uitdaging en is hij teruggekeerd naar zijn eerste liefde: stripverhalen. Met zijn korte verhaal ‘Sand Dunes and Sonic Booms’ heeft hij in 2008 de Observer/Cape Graphic Short Story Prize gewonnen. Twee jaar later publiceerde hij zijn eerste graphic novel, The Art of Pho. In 2012 zal een collectie korte graphic novel verhalen worden uitgebracht door Random House. Julian werkt momenteel aan een nieuwe (lange) graphic novel.

Lois van Baarle
Van Baarle is dan wel geboren in Nederland maar heeft over de hele wereld gewoond, waaronder de VS, Indonesie, Frankrijk en Belgie. Vanaf kleins af aan heeft ze al een potlood in haar handen, desondanks heeft Van Baarle pas recentelijk een voorkeur ontwikkeld voor digitale kunst en animatie. Na haar middelbare school is Van Baarle animatie gaan studeren en werkte ze hard om een carriere in de kunst te starten. Na een eenjarige studie in Gent (Belgie) heeft Van Baarle in 2009 haar Europese ?Media Master of Arts? titel behaald aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Haar afstudeerfilm is de adembenemende geanimeerde korte film Trichrome Blue die viraal ging. Van Baarle woont en werkt in Utrecht.

Submarine Channel
SubmarineChannel.com is een internationaal distributie- en productie platform voor creatieve en innovatieve content. Submarine Channel zet nieuwe technologieen in om verhalen te vertellen op een visueel interessante wijze. Eerdere projecten zijn onder andere de motion comic The Killer (2002), de interactieve animatie serie HOTEL van Han Hoogerbrugge (2004) en de transmedia productie Collapsus.com (2010), genomineerd voor een Digital Emmy Award.

SubmarineChannel.com is onderdeel van het Amsterdamse productiebedrijf Submarine, opgericht door Bruno Felix en Femke Wolting.

Motion Comics
In 2002, al bijna een decennium geleden, produceerde Submarine Channel een van de eerste online motion comics: The Killer – geregisseerd door een toen nog zeer jonge ontwerper Fons Schiedon. The Killer is gebaseerd op de populaire Franse grafische novelle Le Tueur van Matz & Jacamon: killer.submarinechannel.com.
Met The Art of Pho wil Submarine Channel de lat voor motion comics nog hoger leggen. The Art of Pho bevat frame-by-frame animatie waarmee de productie zich van de meerderheid van online motion comics onderscheidt, maar ook qua interactiviteit en de fantastische muzikale invulling door Pastelle.

Making Of en Trailer
Op artofpho.submarinechannel.com is ook een ‘Making Of’ minidocumentaire te vinden met interviews met Julian Hanshaw en Lois van Baarle.

Random House publiceerde de grafische novelle The Art of Pho in 2010. Het boek is verkrijgbaar via: www.rbooks.co.uk.

The Art of Pho is mede mogelijk gemaakt met steun van het Ministerie van OC&W (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) en de Gemeente Amsterdam, Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling.